Загальні збори членів ОРЕ 2009



Доповідь

Звіт
про роботу ДП "Енергоринок"
у 2008 році

Шановні члени Оптового ринку, колеги та запрошені!

Відповідно до повноважень, покладених на ДП "Енергоринок", доповідаю учасникам Загальних зборів про діяльність підприємства у 2008 році.

У звітному періоді ДП "Енергоринок" було забезпечено виконання всіх функцій, покладених на підприємство Договором між членами Оптового ринку електричної енергії України.

По-перше, це щоденне складання графіків навантаження ОЕС України та визначення погодинних цін в конкурентному секторі виробництва.

По-друге, щоденне складання погодинного балансу електроенергії в ОЕС України та проведення розрахунків платежів за куплену/продану на ОРЕ електричну енергію.

По-третє, проведення розподілу коштів між виробниками та ДП "НЕК "Укренерго" відповідно до алгоритму, встановленому НКРЕ.

Удосконалення існуючої нормативної бази побудови та функціонування АСКОЕ ОРЕ України, супроводження проектів впровадження в промислову експлуатацію АСКОЕ суб'єктів ОРЕ та взаємодії з суб'єктами ОРЕ щодо забезпечення комерційного обліку електроенергії.

ДП "Енергоринок" як підприємство, що виконує функції Секретаріату ОРЕ, вирішувало організаційні питання щодо проведення засідань Ради ОРЕ, її робочих груп та Загальних Зборів членів Оптового ринку.

Підприємством здійснюється постійне вдосконалення технічного забезпечення Розпорядника системи розрахунків, Розпорядника коштів та Головного оператора АСКОЕ ОРЕ, а також готуються пропозиції Раді ОРЕ та НКРЕ щодо вдосконалення програмного забезпечення Розпорядника системи розрахунків та Головного оператора АСКОЕ ОРЕ.

У звітному періоді (з 1 січня 2008 року по 31 грудня 2008 року) ДП "Енергоринок" як оптовий постачальник електроенергії закупив у виробників майже 173,6 млрд.кВт.год електроенергії на загальну суму 38 млрд.грн (без ПДВ) та за цей же період продав постачальникам майже 169,1 млрд.кВт.год електроенергії на загальну суму 43 млрд.грн. (без ПДВ).

Інформаційно:
загальносистемні витрати електричної енергії у 2008 році
склали 4,5 млрд.кВт.год.

Середня ціна закупки електроенергії у виробників у 2008 році становила 221,1 грн/МВт.год і в порівнянні з 2007 роком зросла на 33,5 відсотків.

Збільшення ціни закупки електроенергії відбулося по всіх виробниках електричної енергії.

Середня ціна продажу електроенергії постачальникам у 2008 році становила 256 грн/МВт.год і в порівнянні з 2007 роком збільшилась на 29,6 відсотків.

Середня оптова ринкова ціна у 2008 році становила 333 грн/МВт.год, що на 39,2% більше ніж у 2007 році.

При цьому обсяг дотаційних сертифікатів збільшився з 6,7 млрд.грн (у 2007 році) до 12,7 млрд.грн (у 2008 році) і становив майже 22% в структурі середньої ОРЦ у 2008 році.

Треба відмітити, що протягом 2008 року ДП "Енергоринок" розраховувалося за поточну електроенергію з виробниками та НЕК "Укренерго" у повному обсязі. 100-відсотковий рівень розрахунків за поточну електроенергію забезпечувався ДП "Енергоринок" протягом 27 місяців поспіль (з жовтня 2006 року).

Одначе, вимушений засвідчити, що прогнози рівня розрахунків з виробниками та НЕК "Укренерго", складені фахівцями ДП "Енергоринок" на 2009 рік менш оптимістичні, у зв'язку із кризовими явищами в економіці країни.

ДП "Енергоринок" за 2008 рік в повному обсязі розрахувалось з державним бюджетом на загальну суму 3,9 млрд.грнн., в тому числі у вигляді цільової надбавки до тарифу на електричну та теплову енергію кошти у сумі 3,4 млрд.грн. та ПДВ - 0,5 млрд.грн.

Інформаційно: Сплачена цільова надбавка - 3 397,2 млн.грн, в тому числі:
- поточна оплата 2008 року - 2 696,3 млн.грн.;
- оплата старих періодів - 53,6 млн.грн.(в т.ч за 2007р. - 25,5 млн.грн.);
- оплата згідно з постановою КМУ від 27.02.08 №108 - 647,4 млн.грн..
Встановлена НКРЕ цільова надбавка на 2008 рік - 2 767 млн.грн.

Сплачено ПДВ - 506,9 млн.грн. Нараховано по декларації 428,7 млн.грн..

Рівень розрахунків за електроенергію, що закуплена у ДП "Енергоринок" постачальниками у 2008 році згідно з умовами договорів, склав - 98,5% від вартості товарної продукції. Це на 0,2% нижче аналогічного показника 2007 року.

У 2008 році 26 постачальник за регульованим тарифом з 36 працюючих в ОРЕ повністю розрахувались за електроенергію, куплену у ДП "Енергоринок".

Разом з цим, недоплата постачальниками за регульованим тарифом склала у 2008 році майже 518,9 млн.грн.. Практично вся ця сума виникла у ІV кварталі 2008 року, у зв'язку із кризовими явищами в економіці країни, в першу чергу металургійній, хімічній та будівельній галузях, а також в банківській сфері.

Основними боржниками залишаються ДП "Укренерговугілля", ВАТ "Донецькобленерго", ВАТ "Дніпрообленерго" та АК "Київенерго". Недоплата цими 4-ма компаніями склала майже 85% (446,9 млн.грн.) від загальної суми недоотриманих у 2008 році коштів.

Всі постачальники за нерегульованим тарифом, крім ДПЗД "Укрінтеренерго", що здійснює купівлю електричної енергії на оптовому ринку для подальшого експорту, розрахувались повністю.

Заборгованість ДПЗД "Укрінтеренерго" перед ДП "Енергоринок" за куповану електроенергію згідно з умовами договору становить майже 177 млн.грн.

Вважаю, що забезпечення 100-відсоткових розрахунків на оптовому ринку електричної енергії повинно бути пріоритетним завданням, у вирішенні якого прийматиме участь новостворена Рада ринку.

У звітному періоді підприємство вирішувало наступні основні завдання:

  • Забезпечення 100% розрахунків на ОРЕ та подальша робота щодо зменшення дебіторської та кредиторської заборгованості підприємства;
  • Подальше впровадження Концепції функціонування та розвитку оптового ринку електричної енергії;
  • Підготовка пропозицій щодо удосконалення ДЧОРЕ та додатків до нього з метою покращення функціонування існуючої моделі оптового ринку електричної енергії;
  • Впровадження АСКОЕ Головного оператора;
  • Удосконалення договорів з виробниками, постачальниками електричної енергії та ДП "НЕК "Укренерго";
  • Подальше вдосконалення технічного та математичного забезпечення Розпорядника системи розрахунків, Розпорядника коштів і Головного оператора АСКОЕ ОРЕ.

Так, з метою забезпечення повних та рівномірних протягом розрахункового місяця платежів виробникам електричної енергії ДП "Енергоринок" у 2008 році проводилась робота щодо укладення з постачальниками за регульованим тарифом договорів на основі нової примірної форми, (затверджена постановою НКРЕ від 11.05.2006 № 577), які містять механізми стимулювання постачальників до вирівнювання графіку платежів оптовому постачальнику за куповану електричну енергію через впровадження більш частих ніж декада етапів оплати та застосування штрафних санкцій за порушення цих етапів оплати.

У звітному періоді була практично завершена кампанія по переукладанню договорів з постачальниками за регульованим тарифом і станом на 01.01.2009 вже 34 ПРТ мають з ДП "Енергоринок" такі договори. Залишаються не переукладеними договори лише з ВАТ "ЕК "Одесаобленерго" та ВАТ "ЕК "Дніпрообленерго".

ДП "Енергоринок" продовжить роботу щодо укладання договорів на основі примірної форми із ВАТ "ЕК "Одесаобленерго" та ВАТ "ЕК "Дніпрообленерго" у найближчий термін, а також прийме активну участь в роботах з удосконалення договорів з виробниками, постачальниками електричної енергії та ДП "НЕК "Укренерго".

Відповідно до звернень виробників та на виконання постанов НКРЕ у 2008р. для розрахунків з виробниками ДП "Енергоринок" було залучено кредитних ресурсів на суму 2 153,5 млн. грн.

Залишок перехідних коштів станом на 01.01.09 становить 1 025,0 млн. грн. проти 270 млн.грн на початок 2008 року.

При цьому у звітному періоді сплачено відсотків за користування кредитами в сумі 37,3 млн.грн.

З метою зменшення дебіторської та кредиторської заборгованості підприємство:
По-перше,
протягом 2008 року уклало договорів про реструктуризацію заборгованості за куплену електричну енергію та врегульована дебіторська заборгованість на загальну суму майже 4,7 млрд..грн на момент їх укладання. При цьому всього врегульовано дебіторської заборгованості на загальну суму 9 млрд..грн на момент їх укладання (без урахування штрафних та фінансових санкцій, на умовах ЗУ 2711 - 7 млрд.грн, на загальних умовах - 2 млрд.).
По-друге,
проводило активну претензійно-позовну роботу.

За 2008р. підготовлено та пред'явлено до господарських судів 10 позовів про стягнення заборгованості за поставлену електроенергію на загальну суму 893 млн. грн.

Станом на 01.01.2009 у різних господарських судах України знаходиться на розгляді 47 справ за позовами ДП "Енергоринок" до обласних енергопостачальних компаній про стягнення боргу за електроенергію на загальну суму 8,9 млрд. гривень.

За 2008 рік згідно договорів реструктуризації та рішень суду сплачено заборгованості на суму 429,5 млн.грн. (складає біля 5% від загальної суми врегульованої заборгованості).

Загальна заборгованість постачальників перед ДП "Енергоринок" на 01.01.09 становить 15,9 млрд.грн. та зменшилась на 540,7 млн.грн. (або на 3,4%).

Загальна заборгованість ДП "Енергоринок" перед виробниками та НЕК "Укренерго" на 01.01.09 становить 16,4 млрд.грн. та зменшилась на 471,6 млн.грн. (або на 2,8%).

Протягом 2008 року ДП "Енергоринок" приймало активну участь у виконанні плану заходів щодо реалізації положень Концепції функціонування та розвитку оптового ринку електричної енергії України, затвердженого Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2007 року №1056.

Щодо:

  • Визначення архітектури майбутнього ринку.
    Інформаційно:
    ринок довгострокових двосторонніх договорів, ринок короткострокових двосторонніх договорів, які укладатимуться на енергетичній біржі, балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг.
  • Розподілу функціональних обов'язків на новому ринку, зокрема, функції адміністратора розрахунків, оператора балансуючого ринку, оператора енергетичної біржі, оператора ринку допоміжних послуг та адміністратора комерційного обліку.
  • Підготовки пропозиції щодо внесення необхідних змін до законодавчої та регуляторної бази, в тому числі і ДЧОРЕ.
  • Підготовки проектів інформаційного кодексу, кодексу магістральних електромереж та кодексу комерційного обліку.
  • Визначення інформаційних, облікових та телекомунікаційних систем, необхідних для функціонування нового ринку та поетапного плану його впровадження.

Також спеціалістами підприємства опрацьовані питання щодо розподілу генеруючих ресурсів між діючим оптовим ринком електроенергії та ринком двосторонніх договорів на початкових перехідних етапах, а також запровадження аукціонних торгів на електроенергію.

Хочу наголосити, що ми прекрасно розуміємо, що при зміні моделі ринку на кожному етапі переходу відповідно мають змінюватися як функціональні обов'язки самого ДП "Енергоринок", так і створюватися нові Структури які, використовуючи існуючий досвід та напрацьований інтелектуальний потенціал, а також набуті знання щодо ринкових механізмів нової моделі, мають виконувати нові, актуальні для нової моделі функції.

З метою адаптації підприємства до нової моделі ринку електричної енергії та у відповідності із рішенням Міжвідомчої комісії з координації роботи, пов'язаної з реалізацією положень Концепції функціонування та розвитку оптового ринку електричної енергії України наказом ДП "Енергоринок" від 05.09.2008 № 257 створено структурний підрозділ перспективного розвитку.

Вважаю, що залучення широкого кола працівників підприємства до опрацювання питань роботи ринку за новою моделлю та на перехідних етапах надасть можливість забезпечити галузь кваліфікованими та обізнаними у питаннях нового ринку електроенергії кадрами та виконати завдання, передбачених концепцією реформування оптового ринку електричної енергії України.

Першочерговими завданнями у 2009 році для ДП "Енергоринок" будуть роботи із забезпечення першого етапу переходу до ринку двосторонніх договорів та балансуючого ринку - організація та проведення аукціону на електричну енергію, здійснення розрахунків в діючому оптовому ринку електроенергії та на ринку двосторонніх договорів, а також підготовка підприємства до роботи на другому етапі переходу.

Як вже було відмічено, впровадження положень Концепції функціонування та розвитку оптового ринку електричної енергії України потребуватиме удосконалення ДЧОРЕ та додатків до нього. А для цього потрібна постійна робота Ради ринку, яка за визначенням є органом управління ОРЕ.

Досвід роботи оптового ринку електричної енергії України та Ради ринку у 2008 році показав недосконалість положень ДЧОРЕ та необхідність відповідного доопрацювання та внесення змін до нього.

Треба також відмітити, що прийняті на позачергових Зборах членів ОРЕ 23.05.2008 зміни та доповнення до ДЧОРЕ не були погоджені Антимонопольним комітетом України та НКРЕ.

Інформаційно:
зміни та доповнення до ДЧОРЕ; Додаток 7(2) до ДЧОРЕ "Інструкція про порядок скликання та проведення зборів Ради Оптового ринку електричної енергії", Додаток 7(5) до ДЧОРЕ "Інструкція про порядок проведення засідань робочих груп Ради Оптового ринку електричної енергії".

ДП "Енергоринок" підготовлений відповідний проект змін до ДЧОРЕ, за допомогою якого передбачається усунути двояке трактування положень Договору з метою недопущення у майбутньому існування питання щодо легітимності Ради ринку, яке мале місце у 2008 році.

Вважаю за необхідне опрацювати підготовлені пропозиції новоствореною Радою ринку, попередньо погодити з Антимонопольним комітетом України, Мінпаливенерго та НКРЕ і винести на затвердження позачергових Зборів членів ОРЕ.

Також першочерговим завданням ДП "Енергоринок" та новоствореної Ради ОРЕ на 2009 рік вважаю роботу щодо удосконалення додатків до ДЧОРЕ.

Щодо створення АСКОЕ ОРЕ

Незважаючи на те, що кінцевий термін створення АСКОЕ ОРЕ - 2008 рік, стан її побудови залишається вкрай незадовільним.

У 2008р. змін в структурі побудови АСКОЕ практично не відбувалось.

Разом з цим, на даний час в ОРЕ працюють 39 суб'єкти, які мають АСКОЕ. Суб'єкти ОРЕ, які впровадили АСКОЕ, ще не в повному обсязі використовують дані АСКОЕ для подальших комерційних розрахунків.

З лютого 2008 року стартував пілотний проект щодо використання погодинних даних АСКОЕ ВАТ "ЕК "Житомиробленерго" при формуванні макетів 30817, а з лютого 2009 року за аналогічними проектами почали працювати ВАТ "Кіровоградобленерго" та ВАТ "Харківобленерго".

З огляду на позитивні результати, на даний час пілотним проектом ВАТ "ЕК "Житомиробленерго" досягнуто межі, при якій підвищити точність розрахунків по даним АСКОЕ неможливо, оскільки сама технологія формування макету 30817 не дозволяє цього робити.

Фахівці ДП "Енергоринок" прийшли до висновку, що необхідний принципово новий підхід для використання в розрахунках даних АСКОЕ, а саме: через розроблення нового програмного забезпечення в складі АСКОЕ Головного оператора та мережі передачі даних.

Інформаційно:
напрями робіт визначені у Програмі послідовного впровадження АСКОЕ, яка затверджена Міжвідомчою комісією з координації роботи, пов'язаної з реалізацією положень Концепції функціонування та розвитку оптового ринку електричної енергії України.

Слід відмітити, що без АСКОЕ Головного оператора безпосередньо використання даних впроваджених АСКОЕ суб'єктів ОРЕ для подальших комерційних розрахунків неможливе.

В той же час, вимоги Програми послідовного впровадження АСКОЕ можуть бути виконані при умові відповідного фінансування програми та вжиття достатніх організаційних заходів.

На даний час, через відсутність фінансування робіт щодо побудови мережі передачі даних та створення прикладного програмного забезпечення АСКОЕ Головного оператора темпи побудови АСКОЕ Головного оператора знижені.

Ми, користуючись нагодою, ще раз звертаємось до Національної комісії регулювання електроенергетики щодо виділення коштів для впровадження цих проектів Головного оператора.

Першочерговими завданнями у 2009 році щодо побудови АСКОЕ Головного оператора ДП "Енергоринок" вважає:

  • впровадження в тіньовому режимі системи збору даних комерційного обліку від суб'єктів ОРЕ до АСКОЕ Головного оператора з використанням уніфікованого протоколу передачі даних вимірювання;
  • створення прикладного програмного забезпечення АСКОЕ Головного оператора;
  • побудова мережі передачі даних;
  • вдосконалення нормативно-правової бази стосовно побудови АСКОЕ ОРЕ;
  • здійснення необхідних організаційних та технічних заходів стосовно приведення стану комерційного обліку в ОРЕ до вимог нормативних документів.

З метою забезпечення функціонування оптового ринку електричної енергії України ДП "Енергоринок" протягом 2008 року супроводжувало та модернізувало програмне забезпечення Розпорядника системи розрахунків та Розпорядника коштів, забезпечувало резервне копіювання та зберігання технологічної інформації, підтримувало безперебійну роботу локальної комп'ютерної мережі.

Для підвищення надійності системи забезпечення функціонування ОРЕ у 2008 році підприємством:

По-перше, проведена зміна мереженого обладнання, яке здійснює маршрутизацію між ДП "Енергоринок", НЕК "Укренерго" та ГІОЦ.

По-друге, організовано резервний канал доступу до мережі Internet для обміну інформацією із суб'єктами ОРЕ.

По-третє, переведені сервери з технологічною інформацією та програмним забезпеченням Розпорядника коштів з традиційної архітектури на архітектуру IBM Блєйд-центр.

Найближчим часом планується завершити аналогічну роботу по Розпоряднику системи розрахунків.

Проводились роботи із удосконалення механізмів ціноутворення для виробників електричної енергії, які працюють за ціновими заявками, та модернізації відповідного програмного забезпечення Розпорядника системи розрахунків.

Одночасно, вимушений наголосити, що на даний час в ДП "Енергоринок" викликає особливе занепокоєння використання Розпорядником системи розрахунків програмного модуля, який здійснює розрахунок оптимального режиму енергосистеми по активній потужності (програма В-2). Зазначений модуль розроблений ще у 80-х роках, не підлягає модернізації та є слабим ланцюгом в програмному комплексі підприємства.

Вважаю, що заміна програми В-2 на нове програмне забезпечення розподілу навантажень в ОЕС України, яке буде необхідне доки існуватиме діючий оптовий ринок електроенергії, є одним із першочергових завдань ДП "Енергоринок" та новоствореної Ради ринку у 2009 році.

Підсумовуючи сказане, можна зробити висновки, що ДП "Енергоринок" у звітному періоді здійснювало всі заходи щодо успішного виконання функції, покладених на нього.

Проте є проблемні питання, які проголошені частково. Ці проблеми потребують консолідації зусиль усіх членів ОРЕ, Мінпаливенерго, НКРЕ, ДП "Енергоринок" та ДП "НЕК "Укренерго" та системного підходу до їх вирішення через Раду ринку.

Сподіваюсь, що за допомогою спільних зусиль нам вдасться вирішити ці питання в 2009-ому та наступних роках.

Дякую за увагу.