Основні нормативні документи ОРЕ

Діяльність на ОРЕ регламентується:

  • Законом України "Про електроенергетику", яким визначені правові, економічні та організаційні засади діяльності в електроенергетиці і який регулює відносини, пов'язані з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, забезпеченням енергетичної безпеки України, конкуренцією та захистом прав споживачів;
  • Договором між членами ОРЕ;
  • двосторонніми договорами купівлі-продажу електроенергії, що укладаються оптовим постачальником з членами ринку в рамках Договору;
  • двосторонніми зовнішньоекономічними контрактами (договорами), що укладаються оптовим постачальником з іноземними партнерами на імпорт та експорт електроенергії;
  • ліцензіями НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва, передачі та постачання електроенергії за регульованим та нерегульованим тарифами;
  • рішеннями Уряду України та постановами НКРЕ.

З 2005 р. до цього переліку включений Закон України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу".


Договір між членами ОРЕ

ДЧОРЕ з невід'ємними додатками до нього, який визначає мету та умови діяльності, права, обов'язки та відповідальність сторін і погоджується відповідно до законодавства України, є для учасників ОРЕ одним з основних нормативних документів.

За останні роки процес перегляду та вдосконалення Договору значно активізувався - вносилися зміни та доповнення в усі його п'ять частин та у додатки, розроблювалися нові додатки. Розроблення нових документів, внесення змін та доповнень до існуючих пов'язане, в першу чергу, з приведенням ДЧОРЕ до норм чинного законодавства України, а також з удосконаленням взаємовідносин, розподілом функцій та повноважень учасників договірного об'єднання.

Так, була розроблена та введена в дію Інструкція про порядок здійснення розрахунків на ОРЕ (Додаток №3 до ДЧОРЕ), яка встановила чіткий та прозорий порядок діяльності сторін Договору, пов'язаної із проведенням розрахунків на ОРЕ. Підготовлені та запроваджені нові редакції Інструкції про порядок використання коштів ОРЕ (Додаток №4 до ДЧОРЕ) та Інструкції про порядок комерційного обліку електроенергії (Додаток №10), затверджені Загальні технічні вимоги до автоматизованої системи комерційного обліку ОРЕ (Додаток №7.4), а також Концепція функціонування та розвитку ОРЕ (Додаток №8).

Найбільших доопрацювань і вдосконалень зазнав Додаток №2 до ДЧОРЕ - Правила ОРЕ, які визначають механізм його функціонування, порядок розподілу навантажень між генеруючими джерелами та правила формування ринкової ціни на електроенергію.

З метою поглиблення ринкових засад, починаючи з 2002 р., в рамках відповідної робочої групи Ради ОРЕ проводиться активне доопрацювання Правил у напрямі посилення конкуренції між виробниками електроенергії.