Юридичний статус Підприємства

Юридичний статус Підприємства

  1. Підприємство є юридичною особою, яка заснована на державній власності та підпорядкована Кабінетові Міністрів України.

    Підприємство набуває права юридичної особи з дня його державної реєстрації.

  2. Підприємство має самостійний баланс, розрахункові (поточні) та інші рахунки в установах банків, а також печатку із своїм найменуванням та зображенням фірмового знака, а також знак для товарів і послуг, штампи, бланки та інші реквізити.

    Для здійснення розрахунків за придбану або продану електричну енергію Підприємство відкриває розподільний рахунок, рух коштів на якому здійснюється за спеціальним режимом, що визначається законодавством.

  3. Підприємство діє на принципах повної господарської самостійності і самоокупності, несе відповідальність за наслідки своєї господарської діяльності та виконання зобов'язань перед партнерами і державою.

  4. Підприємство може набувати майнових та особистих немайнових прав, укладати з іншими суб'єктами підприємницької діяльності та громадянами договори (контракти), зокрема купівлі-продажу, підряду, страхування, перевезень, зберігання, доручення, комісії тощо, бути позивачем або відповідачем у суді, арбітражному та третейському судах України, а також у судах інших держав.

    Підприємство провадить претензійно-позовну роботу з постачальниками та іншими учасниками ОРЕ, які не виконують умов Договору між членами ОРЕ та додатків до нього.

  5. Підприємство відповідає за своїми зобов'язаннями всім належним йому майном.

    Підприємство не відповідає за майновими зобов'язаннями держави.

  6. Підприємство має право утворювати в установленому порядку філіали, представництва, інші відокремлені структурні підрозділи на території України та забезпечувати їх основними засобами та обіговими коштами.

    Філіали, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи Підприємства діють на підставі положень про них, що затверджуються директором Підприємства. Керівництво їх роботою здійснюють особи, які призначаються директором Підприємства.

  7. Підприємство має право залучати до роботи українських та іноземних спеціалістів, самостійно визначати форми, системи, розміри та види оплати праці згідно із законодавством України, утворювати тимчасові творчі колективи.

    Підприємство встановлює технічно обгрунтовані норми праці з урахуванням вимог законодавства.

    Умови праці іноземних громадян та її оплати визначаються індивідуальними трудовими договорами (контрактами) відповідно до законодавства України.

    Підприємство має право самостійно встановлювати для своїх працівників додаткові відпустки, скорочений робочий день та пільги згідно із законодавством України.

  8. Підприємство має право подавати Кабінетові Міністрів України та іншим центральним органам виконавчої влади пропозиції щодо підвищення ефективності функціонування електроенергетичного комплексу, в тому числі у встановленому порядку проекти нормативно-правових актів з цих питань.